LES HORTERES DE LA RIBERA
[CATALÀ] ↓ castellano debajo
Les Horteres de la Ribera és una cooperativa de consum que aplega fins a 15 unitats familiars i funciona amb el sistema de “cistella tancada”. Això vol dir que fem l’esforç d’adaptar-nos al que la natura ens dóna en comptes de demanar-li a la natura un esforç insostenible. Cada setmana rebem una cistella variada que canvia segons la producció, la temporada i el clima, i que respecta els nostres principis ètics, socials i econòmics. Ho fem establint vincles de confiança i compromís amb les productores agro-ecològiques locals, que ens ofereixen aliments de proximitat (KM-0) i de temporada. Anem a veure els camps i les persones que el cultiven i compartim amb elles la sort de cada collita, els secrets de cada varietat, els trucs a la cuina… Aquest contacte directe, sense intermediaris, permet que la verdura ecològica sigui assequible per nosaltres i rendible pel pagès/a.
Com a col·lectiu ens organitzem per repartir-nos les tasques entre totes les persones que en formem part i consensuar les decisions de manera horitzontal i solidària. Ens sumem a una realitat de transformació social lenta però imparable, de petites cooperatives en xarxa, (com Tota Cuca Viu, també del barri, a la que volem agraïr l’empenta per començar), i a molts més projectes germans d’arreu. I esperem que en surtin moltes més! També volem agraïr a la Sosi, l’Associació de Veïns i Veïnes del Casc Antic, per facilitar-nos l’espai.
Per acabar, una curiositat. D’on surt el nom? Ens diem “horteres” perquè ens agrada l’hort, es clar. També ens han preguntat perquè diem “la Ribera” i no “Casc Antic”. La Ribera és l’antic nom del barri, amb el que volem vindicar la seva memòria agrícola, quan el “rec comtal” no era un carrer, sinó una sèquia de regadiu envoltada d’horts a la seva “ribera”.
[CASTELLANO]
Las Horteras de la Ribera es una cooperativa de consumo que reúne hasta 15 unidades familiares y funciona con el sistema de “cesta cerrada”. Esto quiere decir que hacemos el esfuerzo de adaptarnos a lo que la naturaleza nos da en vez de pedirle a la naturaleza un esfuerzo insostenible. Cada semana recibimos una cesta variada que cambia según la producción, la temporada y el clima, y que respeta nuestros principios éticos, sociales y económicos. Lo hacemos estableciendo vínculos de confianza y compromiso con las productoras agro-ecológicas locales, que nos ofrecen alimentos de proximidad (KM-0) y de temporada. Vamos a ver los campos y las personas que lo cultivan y compartimos con ellas la suerte de cada cosecha, los secretos de cada variedad, los trucos en la cocina … Este contacto directo, sin intermediarios, permite que la verdura ecológica sea asequible para nosotros y rentable por el agricultor/a.
Como colectivo nos organizamos para repartirnos las tareas entre todas las personas que formamos parte y consensuar las decisiones de manera horizontal y solidaria. Nos sumamos a una realidad de transformación social lenta pero imparable, de pequeñas cooperativas en red, (como Tota Cuca Viu, también del barrio, a la que queremos agradecer el empuje para empezar), y muchos más proyectos hermanos de todas partes. Y esperamos que salgan muchas más! También queremos agradecer a la Sosi, la Asociación de Vecinos y Vecinas del Casc Antic, el facilitarnos el espacio.
Para terminar, una curiosidad. De dónde sale el nombre? Nos llamamos “horteras” porque nos gusta el huerto, claro. También nos han preguntado porque decimos “la Ribera” y no “Casc Antic”. La Ribera es el antiguo nombre del barrio, con lo que queremos reivindicar su memoria agrícola, cuando el “rec comtal” (riego condal) no era una calle, sino una acequia de regadío rodeada de huertos en su “ribera”.
Mila ha comentado el 23 de marzo de 2018
Hola estoy interesada x comprar verduras ecológicas